Insecten en ander gespuis

Beestjes in de woning en woonomgeving.

Bruine ratBruine rat
Het voeren van eenden is op zichzelf geen probleem maar wel als het brood niet gegeten wordt, dan komen de ratten erop af. De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. Bruine ratten zijn goede zwemmers die in groepsverband leven. Zij hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Bruine ratten komen af op zwerfvuil en etensresten. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn.
Meer over dierplagen

 

Broodkeverbroodkever Komt veel bij de afvalcontainers voor.
Een volwassen broodkever is ongeveer 3 mm lang, roodbruin van kleur en dicht behaard met korte, gele haartjes. Een vrouwtje legt tussen de 50 en 100 eitjes per keer, bij voorkeur in kieren en op donkere plaatsen. Na twee tot vijf weken komen de larven uit de eitjes. De larven, die schadelijk zijn, zien er heel anders uit dan de volwassen kevers, die niet schadelijk zijn. Ze zijn wit met een donkere kop, hebben pootjes en kunnen zich goed verplaatsen. De larven van de broodkever kunnen een behoorlijke vraatschade veroorzaken aan voedsel zoals graan, meel, brood, beschuit, macaroni, honden- en kattenbrokken. Broodkevers vervuilen voedsel, waardoor het niet meer eetbaar is.
Meer over dierplagen

Papiervisje papiervisje
Het papiervisje is een vleugelloos insect van ongeveer 15 mm en wordt ook wel eens ovenvisje genoemd. Het kruipt met snelle bewegingen. Onder gunstige omstandigheden kan het papiervisje ongeveer 7 tot 8 jaar in leven blijven. Het papiervisje houdt niet van licht en verstopt zich overdag. Het is met het blote oog nauwelijks te onderscheiden van het zilvervisje. Papiervisjes in huis leven in donkere en vaak warme plekken. Zij kunnen zich makkelijk verspreiden als bijvoorbeeld dozen en andere materialen verplaatst worden. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit cellulose, zetmeel en suikers. Papiervisjes hebben nauwelijks eiwitten en vetten nodig. Hun voorkeurstemperatuur is 24°C, met een niet al te vochtige lucht. Bij een temperatuur beneden 22°C komen hun eitjes niet uit. Papiervisjes in huis kunnen overleven in droge ruimten en komen ook in vochtige ruimten voor.

Goed te bestrijden met vliegende insectenspray en ruim oud karton op.
Meer over dierplagen

 

Duiven
Op welke manier kunt u overlast van duiven ervaren?

Duiven kunnen geluidsoverlast geven. Daarnaast kan aanwezigheid van duivennesten op bijvoorbeeld balkons leiden tot overlast van duivenpoep.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?
In nesten en uitwerpselen van duiven kunnen veel verschillende beestjes leven, zoals vogelmijt en ziekteverwekkende organismen. Uit een onderzoek blijkt dat er bij gemiddeld 8% van de duiven een bacterie in hun poep zit die de papegaaienziekte veroorzaakt. Deze bacterie kan leiden tot een longontsteking bij mensen. Jaarlijks krijgt Dierplaagbeheersing tussen de 10 en 25 meldingen van vogelmijt die in de nesten van duiven leeft. Als de duiven uitvliegen, gaat de vogelmijt op zoek naar een andere gastheer, bijvoorbeeld de mens. Meer over dierplagen

 

Meer over veel voorkomende beestjes in en om de woning vind je hier;
Meer over dierplagen