Onderhoud aan ventilatie systeem blijkt onder kosten eigenaar te vallen, ben je huurder dan zijn de kosten voor de Alliantie.
Dit geldt niet voor woningen in de ronding daar zit een ander ventilatie systeem in, wat recent volledig is vervangen (2019).

Het ventilatie systeem dateert uit 1993, de meeste ventilatoren zijn na 30 jaar wel aan vervanging toe, bij huurders is dit vaak al gedaan door de Alliantie.
Als eigenaar van een woning zul je dit, indien nodig, zelf moeten doen of regelen. Zie verderop

Noodzakelijk voor goede werking ventilatiesysteem
Dit systeem is in 1993 aangelegd ter voorkoming van vocht en schimmel in douche en andere ruimtes.
Er zijn ventilatieroosters aangebracht in douche en wc deur voor een goede werking.
Ook zijn er ventilatie sleuven aangebracht in bovenbalk raamkozijnen galerijzijde (keuken en slaapkamers), deze dienen ten alle tijden open te zijn voor goede ventilatie, controleer regelmatig of dit rooster schoon is.
Het gebruik van de ventilator, zet bij douchen op 3, daarna nog 1 uur op 3 laten staan.
Sommige nieuwe ventilatoren hebben een vochtsensor,  zet deze altijd op stand 2, de automaat stand, zodra je gaat douchen of koken gaat de ventilator in stand 3 en slaat af zodra het vocht verdwenen is (+/- 45 minuten).

Last van vocht, controleer aanwezigheid roosters deuren, controleer sleuven bovenste balk raamkozijn galerijzijde en zet ventilator op automaat of op 3 tijdens douchen/koken (+/- 45 minuten of zolang als nodig).

Ik hoor een aantal klachten aangaande veel vocht en druppels op ramen, indien ventilatiesysteem oké dan zou dit ook kunnen komen door lek dubbelglas, de meeste ramen zijn uit 1983 of ouder, veel ramen voorzijde zijn al vervangen wegens veroudering en lekkage, te herkennen aan dof en mistig glas, vooral met de zon erop.

Informatie over het verbruik en vervangen van de unit.
De oude unit verbruikt per jaar 200 KW, de nieuwe in stand 1 slechts 30 KW per jaar. In de Automaat stand (2) tot ongeveer 60 kW.
De nieuwe unit heeft een vochtsensor, op stand 2, dit is nu de automatische stand geworden, zal de unit automatisch aanslaan bij douchen of koken.
Je kunt de auto stand 24 uur uitschakelen door vanuit stand 2 eerst naar 3 te gaan en dan op 1 zetten.

Welke ventilatie unit heb je nodig: ITHO CVE S ECO SP  met perilex stekker.
Deze unit heeft dezelfde stekker als de huidige ventilator dus qua elektra is het ene stekker eruit, nieuwe erin.
Te bestellen via internet bij o.a. Elektrototaalmarkt.nl   Link ....   kost daar ongeveer 190,- 2022 € 219,-  2023 € 249,-

Het plafond verwijderen
Verwijder eerst het kleine plaatje bij de wc deur, verwijder isolatie materiaal in plafond, let op glaswol zet bril op!
Verwijder afzuigfilter en de stalen pijp, de stalen pijp zit met duct tape vast achter het plafond aan vaste buis links.
Nu kun je de grote plafond plaat verwijderen.

 
Haal de 5 polige stekker uit het stopcontact, let op, hou de doos/stopcontact tegen ter voorkomen lostrekken deksel doos.
Draai de slangklem links los om de flexibele buis los te halen.
Draai de slangklem achter los om de flexibele buis achter los te halen, LET OP! Hier zit ook de terugslagklep nog aan de unit, die heb je later weer nodig.
Verwijder duct tape aan voorzijde (kant wc deur). De unit zit nu nog vast met 2 schroeven in het plafond, deze zijn soms moeilijk los te krijgen omdat het slagpluggen zijn, erin geslagen met hamer en daardoor schroeven wat krom. Mij lukte het met lange ster schroevendraaier en as door gat in schroevendraaier.
Nu de unit uitnemen, let op vol stof en vet.
Ik heb gebruik gemaakt van de oude gaten om de nieuwe ventilator op te hangen d.m.v. plank op oude gaten te monteren en daar de nieuwe ventilator op.
Plank ongeveer 30 cm x 35 cm x 1,8 cm. De plank op de oude ventilator gelegd en gaten overgenomen maar slechts 1 gat in hout geboord, pluggen 6 mm in plafond geduwd en hardafstand opgemeten en daarmee 2e gat in houten plaat bepaald.
Houten plaat op plafond geschroefd.Zet nu (na schoonmaken) de terugslagklep over van de oude op nieuwe ventilator, plak vast met duct tape. Let pijltje Top en uitDe unit is nu klaar om terug te plaatsen, handig is een houten balk van ongeveer 90 cm, deze kun je in de randen van het systeem plafond leggen om de ventilator te ondersteunen bij plaatsen.
Plaats de unit, afblaas met klep naar achteren, schuif unit in pijp boven wc deur en ondersteun met balk, schroef de unit vast op de plank, 4 schroeven 3,5 x 20 mm met grote sluitring.Dicht de aansluiting unit en pijp bij wc deur af met duct tape.
Sluit de 2 flexibele slangen weer aan en je kunt de stekker er insteken.
Plaats grote plafondplaat terug, schuif stalen pijp door plafond en plak rondom met duct tape, filter erop..

Isolatie terugplaatsen en kleine plafondplaat terug plaatsen.

Alle foto's, klik op foto voor vergroting

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Terug naar website Home   Terug naar boven   Terug naar boven   Contact     youtube.png   Joomla 5.1.2 Webdesign & Hosting  HostingBy.nl 
  Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden!